Munca

De la data de 1 ianuarie 2014 romanii si bulgarii au drepturi depline de munca in UE.

Căutarea unui loc de muncă:
De la data aderării României la Uniunea Europeană, Germania a impus restricţii în ceea ce priveşte accesul lucrătorilor români pe piaţa muncii din această ţară. Totodată, limitarea s-a extins şi în sfera prestării de servicii de către societăţile stabilite în România, pentru anumite domenii cum ar ficonstrucţiile şi sectoarele conexe, decoraţiunile interioare şi activităţi de curăţătorie industrială (clădiri, mobile şi autovehicule). Totodată România ia parte anual la programul pentru studenţi (finalizat prin obţinerea de contracte de muncă sezonieră pe perioada vacanţei de vară). Numărul de lucrători care pot fi admişi depinde de cota de lucrători disponibilă numai pentru lucrătorii oaspeţi (500 lucrători/an) şi la contracte lucrări – număr mediu anual.
Începând cu data de 1 ianuarie 2012 NU mai este necesară obţinerea unui permis de muncă pentru:
  1. Absolvenţii de studii superioare, pentru activităţi corespunzăroare calificării acestora;
  2. Lucrătorii acceptaţi în sistemul de formare profesională din Germania, precum şi membrii familiilor acestora (îndeplinind aceleaşi condiţii) cu drept de şedere nelimitat.
  3. Lucrătorii sezonieri
  • Drept de muncă de la "Ausländeramt"
  • Înscrierea, personal, cu pasaport sau carte de identitate la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă "Agentur für Arbeit"
Primirea unui loc de muncă
  • Carte pentru impozitul pe venit "Lohnsteuerkarte"
  • Asigurare socială "Sozialversicherungsausweis"
Somaj
  • Înscriere cât mai rapidă la Agenţia pentru Ocuparea Foţei de Muncă "Agentur für Arbeit" cu pasaport sau carte de identitate.
DREPTUL DE MUNCĂ
Persoanele din statele non-EU care doresc să lucreze au nevoie de o viză de muncă. Aceasta poate fi limitată sau nelimitată. Cetăţenii statelor EU nu au nevoie de viză.

AGENŢIA PENTRU OCUPAREA FORŢEI DE MUNCĂ - AGENTUR FÜR ARBEIT
Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă
  • mijloceste găsirea locurilor de muncă si a locurilor de studiu pentru începerea unei calificări "Ausbildungsplatz"
  • oferă ajutor pentru îmbunătăţirea sanselor în găsirea unui loc de muncă
  • oferă ajutor persoanelor care doresc să facă o calificare sau o recalificare
  • oferă consiliere atât celor care caută un loc de muncă cât si acelora care oferă locuri de muncă.
De aceste servicii poate beneficia orice persoana care locuieste în Germania.

LOCUL DE MUNCĂ
Pentru cetăţenii statelor non-EU există legi care condiţionează primirea unui loc de muncă.
Informaţii cu privire la acestea primiţi de la autorităţile pentru străini. Orice persoană care doreste un loc de muncă are nevoie de o carte pentru impozitul pe venit "Lohnsteuerkarte" si de o asigurare socială "Sozialversiecherungsausweis".
CARTEA PENTRU IMPOZIT
Cartea pentru impozitul pe venit "Lohnsteuerkarte" este emisă de autorităţile orasului unde aveţi resedinţa sau domiciliul. Locuitorii orasului Landshut o pot obţine de la "Bürgerbüro".
Impozitul pe venit se aplică la valoarea brută a veniturilor, iar cuantumul lui depinde de mărimea venitului si de starea civilă. Impozitul pe venit (aici fiind vorba despre venitul din salariu) precum si taxa pentru asigurările sociale, se trage automat în fiecare lună din salariul brut.
În cazul unei familii în care ambii soţi lucrează este indicat să se combine clasele de impozitare. Mai multe informaţii puteţi afla de la "Finanzamt".
Schimbarea domiciliului sau a clasei de impozitare, ca urmare a căsătoriei sau divorţului, se poate face la "Bürgerbüro" sau la "Finanzamt". La "Finanzamt" trebuie să mergeţi la "Info-Zentrum" care se află la intrare în partea stângă.
ASIGURAREA SOCIALĂ
Asigurarea socială "Sozialversicherungsausweis" se obţine de la agenţii de asigurari "Rentenversicherungsträgern". Odată cu obţinerea unui loc de muncă, angajatorul inregistreaza de regulă angajatul la asigurarea socială, acesta din urma primind un numar de si o carte de asigurare socială. Dacă aveţi întrebări legate de aceasta temă va adresaţi angajatorului, la casa de asigurări sau la Agenţia de Asigurari a land-ului respectiv.

REZILIEREA CONTRACTULUI
ÎN PERIOADA DE PROBĂ
Atât angajatul cât si angajatorul, în perioada de probă, care de regulă durează 6 luni, pot să rezilieze contractul fară numirea unui motiv, singura condiţie fiind anunţarea cu 2 săptămâni înainte.
ÎN CAZUL UNUI CONTRACT DE MUNCĂ LIMITAT
Contractul de muncă pe o periadă limitată încetează automat odată cu scurgerea timpului menţionat. În acest caz nu este necesară rezilierea contractului aceasta făcânduse automat.
ÎN CAZUL UNUI MOTIV ÎNTEMEIAT 
În cazul unor infracţiuni grave, cum ar fi înselătorie, sau furt la locul de muncă rezilierea contractului se poate face fără respectarea termenului de 2 săptămâni. Abuzul de alcool la locul de muncă, precum si refuzul de a urma o cură de dezalcoolizare pot fi motive pentru rezilierea contactului de muncă, însă cu respectarea termenului de 2 săptămâni.
Angajatul are deasemenea dreptul, în cazuri extraordinare cum ar fi jignire, neplata salariului, neplata taxelor către asigurările sociale, să rezilieze contractul fără respectarea termenului de 2 săptămâni. În oricare dintre cazuri rezilierea trebuie să se facă în scris.
REZILIEREA CONTRACTULUI LA TERMEN 
Angajatul poate să rezilieze un contract de muncă existent. Termenul de reziliere - cu cât timp înainte trebuie să anunţaţi rezilierea - este menţionat în contract si este de regulă
de 3 luni. Rezilierea trebuie cerută în scris si la termen.
Angajatorul poate deasemenea rezilia contractul dar nu arbitrar, fără un motiv anume. Angajatul este protejat în general împotriva rezilierii contractului de muncă. Informaţii legate de această temă vă pot oferi sindicatul sau consiliul angajaţilor.
În cazul în care respingeţi rezilierea contractului trebuie, în termen de 3 săptămâni de la data primiri deciziei de reziliere, să faceţi reclamaţie la Tribunalul Muncii "Arbeitsgericht".
PROTECŢIE ÎMPOTRIVA REZILIERII CONTRACTULUI DE MUNCĂ CAZURI SPECIALE
Persoanelor care urmează o calificare, persoanelor cu un handicap grav si femeilor gravide nu are voie să li se rezilieze contractul de muncă. Deasemenea femeile care au născut beneficiază de aceată protecţie pe o perioadă de 4 luni de la nastere.
PIERDEREA LOCULUI DE MUNCĂ ÎN URMA REZILIERII CONTRACTULUI
În cazul în care va-ţi pierdut locul de muncă puteţi apela pentru ajutor si informaţii la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă "Agentur für Arbeit". Acolo puteţi obţine consiliere si susţinere în vederea găsirii unui nou loc de muncă.
În acest caz trebuie să vă prezentaţi personal, cu pasaportul sau cartea de identitate, imediat ce aţi aflat. Despre primirea somajului si a ajutorului de somaj puteţi citi la capitolul ''Bani''.
PROBLEME LA LOCUL DE MUNCĂ
Consiliul Angajaţilor vă poate oferi raspuns la următoarele întrebări:
  • Este salariul în conformitate cu tarifele negociate?
  • Au angajaţii dreptul la al treisprezecelea salariu "Weihnachtsgeld"?
  • Are dreptul angajatorul să pretindă ore suplimentare?
  • Care sunt drepturile la concediu de odihnă?
  • Ce se întâmplă în caz de boală sau accident la locul de muncă?
Si în cazul mobbing-ului (hărţuirea morală la locul de muncă), din partea colegilor sau a sefilor, puteţi apela la Consiliul Angajaţilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu